Laptop Dell Inspiron N5110 cu procesor IntelR CoreTM i5-2430M 2.40GHz, 3GB, 320GB, nVidia GeForce GT 525M 1GB, Free DOS, Diamond Black

Friday, August 3, 2012

Acest review este destinat utilizatorilor de nivel mediu al tehnicii de calcul. Review-ul este unul succint si obiectiv (mentionez ca lucrez in domeniul IT de cativa ani).
Mentionez ca pe laptop am instalat un Windows XP Professional SP3 cu licenta (licenta a fost achizitionata acum cativa ani, pe un calculator desktop mai vechi pe care nu mai utilizez Windows, ci un Linux).


Pro: Pro:
- Calitate buna a laptopului acesta fiind un Dell;
- Procesorul este de ultima generatie de la Intel (Core i3 2430M aparut in trimestrul IV al anului 2011 – are 2 core-uri, respectiv 4 threaduri - virtualizare) – din pacate in Win XP puterea procesorului nu poate fi folosita in intregime (nu se poate folosi Turbo Boost 2.0, etc)
- Memoria RAM este 3 Gb (DDRAM3) – acesta fiind de fapt si maximul memoriei adresabile in sistemul de operare Windows XP.
- Placa grafica dedicate de la NVidia GT 525M care permite rularea ultimelor jocuri aparute la nivel mediu (performantele declarate de producator – aprox de 2 ori mai buna decat cea integrata de la Intel)
- Hard disk-ul este de 320 Gb – 5400 rpm (8 Mb cache) - de la Western Digital seria Scorpio Blue – un hard disk de calitate dar mai lent (acest fapt se poate observa la incarcarea aplicatiilor si la transferuri de fisiere) – evident un upgrade serios ar fi trecerea la un hard disk din seria WD Scorpio Black – la 7200 rpm (16 Mb cache). Hard disk-ul cu care este echipat acest laptop este suficient pentru aplicatii curente. Eu personal utilizez, pentru stocare un Rack extern cu un HDD WD Caviar Black 1 Tb WDC 1001FALS, intr-un rack Raidsonic (achizitionat tot de la magazinul emag) cu interfata e-SATA.
- Bateria este una cu 6 celule 48Wh – oricum bateria nu ma astept sa tina mai mult de 1 an de zile, deoarece se stie ca tehnologia Li-ion suporta aproximativ 300 cicluri de incarcare-descarcare completa. Din punct de vedere al autonomiei – bateria tine cam 2h 30min (in Win XP, cu cateva aplicatii usuale pornite)
- Din punct de vedere al interfetelor sta foarte bine (conectivitate) – fiind prezent portul HDMI, VGA, USB 3.0 si e-SATA, cititor de card, LAN, Bluetooth integrat si Wireless)
- Tastatura – putea fi putin mai buna, un plus il reprezinta tastatura numerica.
- Touch pad-ul este OK, timp de raspuns bun (fara lag-uri sesizabile) si are dimensiuni mari (comparativ cu alte laptop-uri).

Contra: - Nimic de reprosat pana acum (3 saptamani de utilizare zilnica cate 3-4 ore pentru dezvoltare cod si alte aplicatii)
- Privitor la suportul pentru sistemul de operare Windows XP: am descarcat de pe site-ul producatorului Dell (utilizand Service Express Tag) – driverele recomandate – probleme au aparut la Bluetooth si Wireless – nu au mers.
Solutia a constat in cautarea driverelor potrivite pe site-ul Intel (producatorul chipseturilor BT si Wireless). 
Singura supriza neplacuta a fost placa video dedicata GT 525 M de la NVidia care nu poate fi instalata sub sistemul Windows XP dintr-un singur motiv stupid – Nvidia nu a scris inca (probabil nici nu va implementa) driver pentru Windows XP (deoarece probabil cei de la NVidia considera ca Win XP este depasit). 
Personal, nu mi se pare in regula sa fiu obligat sa achizionez un sistem de operare Vista sau Windows 7 doar ca sa pot instala o placa video (ca sa pot beneficia de facilitatile acesteia) . Astfel, placa video de la NVidia pur si simplu nu poate fi folosita in Win XP.

0 comments:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP